INSTYTUT ROLNICTWA I OGRODNICTWA

Uniwersytet w Siedlcach

W dniu 21 listopada 2019 roku  w  Instytucie Rolnictwa i Ogrodnictwa Wydziału Agrobioinżynierii i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach przy ul. B.  Prusa 14 odbyła się Konferencja nt. „Produkt   tradycyjny – dobre praktyki na rynku żywności”.
74387941 2695897710431688 2123235886144421888 n1Konferencja została zorganizowana przez Instytut Rolnictwa i Ogrodnictwa w Porozumieniu z Urzędem Marszałkowskim w Warszawie oraz  Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Mazowiecki.

W  konferencji uczestniczyło 136 osób, w tym przedsiębiorcy krajowi, pracownicy Instytutu Rolnictwa i Ogrodnictwa, Instytutu Zootechniki i Rybactwa oraz Instytutu Nauk o Zdrowiu, studenci, uczniowie szkół ponadgimnazjalnych oraz społeczność lokalna. 

74387941 2695897710431688 2123235886144421888 n
Konferencję otworzyła Pani prof. dr hab. Janina Skrzyczyńska Dziekan Wydziału Agrobioinżynierii i Nauk o Zwierzętach. Pani Dziekan powitała wszystkich obecnych na konferencji, a w szczególności zaproszonych gości w osobach: Pana Krzysztofa Zaniewskiego - Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, Pana Jana Zwolińskiego Wiceprezesa Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Panią Dorotę Dmowską-Paczuską -  Sekretarz Urząd Gminy w Siedlcach, Pana Józefa Jana Romańczuka - Dyrektor Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Oddział w Siedlcach, Panią Joannę Like – Dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Siedlcach, Panią Annę Kirchner - Prezes Polskiego Towarzystwa Turystyczno – Krajoznawczego „Podlasie w Siedlcach”, Panią Joannę Danielak-Oknińską - kierownik laboratorium Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Siedlcach, Panią Irminę Sołowiej  - Tygodnik Siedlecki, Panią Kamilę Bukowską - Kierownik Praktycznej Nauki Zawodu  oraz Panie - Magdalena Chojecka, Ewa Kąkolewska, Milena Andrzejczuk - ZS nr 4 w Siedlcach oraz Pani Agnieszka i Arkadiusz Tarczyńscy z Restauracji polsko-litewskiej  Kochanówka Arka Tarczyńskich w Siedlcach. Ponadto wystawców: Panią Bogusławę Redkowską - „Gościniec Goździejewski” Kąty Goździejewskie Drugie, Panie Edytę Jaśkowska i Agnieszkę Chyzińską - firma Krokus z Pająkowa, Pana Franciszka Kesler - producent oleju rzepakowego oraz  Panią Agnieszkę Piętkę -  wytwórcę serów podpuszczkowych, Pana Adriana Pachnika - właściciela Pasieki Pachniczówka z Grębkowa oraz przedstawicieli Piekarni Ratuszowa Radzikowscy z Siedlce i Spółdzielni Socjalnej  Zioła Siedleckie.

W czasie konferencji przedstawiono krótkie referaty pt.:

  1. „Surowce dla produktu tradycyjnego”  - prof. dr hab. Barbara Gąsiorowska    Dyrektor Instytutu Rolnictwa i Ogrodnictwa UPH w Siedlcach
  2.  „Ekologiczna produkcja drobiarska” – Pani dr hab. Barbara Biesiada-Drzazga profesor uczelni   Dyrektor Instytutu Zootechniki i Rybactwa UPH w Siedlcach
  3.  „Możliwości i bariery produktu tradycyjnego i regionalnego” – Wojciech Radzikowski Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Mazowiecki
  4. „Żywność tradycyjna i regionalna kontra żywność masowa” Pani  dr hab. Katarzyna Antosik profesor uczelni  Instytut Nauk o Zdrowiu  Wydział Nauk Medycznych i Nauk o Zdrowiu UPH w Siedlcach
  5. „Lista produktów tradycyjnych”  Krzysztof Zaniewski  - Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie
  6. „Nauka dla praktyki” dr Dawid Jaremko Wydziałowe Laboratorium Badań Strukturalnych i Analiz Przyrodniczych UPH w Siedlcach
  7. „Produkt tradycyjny - dobre praktyki na rynku żywności” Pani Edyta Jaśkowska „Krokus” Przetwórnia Owoców i Warzyw Czesław Caryk S.J.

DSC04738

Moderatorami konferencji byli Pani dr inż. Agnieszka Ginter i Pan dr inż. Marek Niewęgłowski

Uczestnicy konferencji mieli okazję uczestniczyć w degustacji przygotowanych produktów tradycyjnych.

74387941 2695897710431688 2123235886144421888 n74387941 2695897710431688 2123235886144421888 n1
74387941 2695897710431688 2123235886144421888 n174387941 2695897710431688 2123235886144421888 n1
74387941 2695897710431688 2123235886144421888 n174387941 2695897710431688 2123235886144421888 n1
74387941 2695897710431688 2123235886144421888 n174387941 2695897710431688 2123235886144421888 n1
74387941 2695897710431688 2123235886144421888 n174387941 2695897710431688 2123235886144421888 n1
74387941 2695897710431688 2123235886144421888 n174387941 2695897710431688 2123235886144421888 n1