W dniu 5 października 2025 roku w Rolniczej Stacji Doświadczalnej im. prof. Feliksa
Ceglarka w Zawadach odbył się Dzień Kukurydzy, wydarzenie współorganizowane przez
Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie, Oddział w Siedlcach, oraz
Uniwersytet w Siedlcach.
Spotkanie zgromadziło licznych przedstawicieli środowiska naukowego, studentów, rolników
oraz uczniów szkół rolniczych. Wśród uczestników obecni byli: Jego Magnificencja Rektor
Uniwersytetu w Siedlcach prof. dr hab. Mirosław Minkina, Prorektor ds. studiów prof. dr hab.
Marek Gugała, Dyrektor Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Oddział w
Siedlcach Dariusz Ślęczkowski, dziekani wszystkich wydziałów Uniwersytetu w Siedlcach, w
tym Dziekan Wydziału Nauk Rolniczych prof. dr hab. Jacek Sosnowski, Dyrektor Instytutu
Rolnictwa i Ogrodnictwa dr hab. Krzysztof Pakuła, Zastępca Dyrektora Instytutu dr hab.
Robert Rosa, Dyrektor Instytutu Zootechnika i Rybactwo dr hab. Ewa Wójcik oraz zastępca
Dyrektora ZiR dr hab. Alina Janocha.
Program wydarzenia obejmował część wykładową i pokazową. Uczestnicy mieli okazję
wysłuchać wystąpień ekspertów branżowych:
- dr inż. Marek Reich (Chemirol) – „Porównanie rozwiązań herbicydowych
stosowanych w kukurydzy – w co warto zainwestować i dlaczego?” - Daniel Czarnowski (Chemirol) – „Ściernisko po kukurydzy – wartość nawozowa i
sposoby zagospodarowania resztek”
Po części teoretycznej odbyło się zwiedzanie kolekcji odmian kukurydzy oraz pokaz pracy
maszyn rolniczych, podczas którego zaprezentowano nowoczesne technologie i rozwiązania
oferowane przez firmy Chemirol, UNIA, Pioneer Seeds, OSEVA Polska, AgroBest S.c.,
ANWIL S.A. oraz Rolmech.
Miejsce wydarzenia: Rolnicza Stacja Doświadczalna im. prof. Feliksa Ceglarka w Zawadach,
Gmina Zbuczyn
Dzień Kukurydzy stanowił znakomitą okazję do wymiany doświadczeń między
przedstawicielami nauki i praktyki rolniczej, a także do zapoznania się z aktualnymi trendami
w uprawie kukurydzy.
Serdecznie dziękujemy wszystkim gościom, partnerom i uczestnikom za obecność oraz
aktywny udział w wydarzeniu.