INSTYTUT ROLNICTWA I OGRODNICTWA

Uniwersytet w Siedlcach

NEW VERSION - 2025-10-13 21:15:29

Aktualności

  1. Znaczenie gospodarcze zbóż.
  2. Wykorzystanie roślin okopowych.
  3. Znaczenie roślin motylkowatych w płodozmianie.
  4. Zabiegi pielęgnacyjne na plantacji ziemniaka.
  5. Omów warunki zbioru buraka cukrowego i pastewnego.
  6. Wymagania glebowe zbóż.
  7. Wymagania klimatyczne zbóż jarych.
  8. Wykorzystanie roślin zbożowych w gospodarce paszowej.
  9. Przedstaw parametry siewu buraka cukrowego.
  10. Wartość odżywcza bulw ziemniaka.
  11. Znaczenie płodozmianu w produkcji roślinnej.
  12. Jesienne zabiegi uprawowe pod zboża jare.
  13. Rola orki przedzimowej w uprawie roślin okopowych.
  14. Systemy rolnictwa.
  15. Chwasty i ich szkodliwość dla rośliny uprawnej.
  16. Wymień czynniki agrotechniczne decydujące o plonowaniu ziemniaka.
  17. Kompleksy przydatności rolniczej – znaczenie.
  18. Zasobność, żyzność, urodzajność gleby.
  19. Nawozy mineralne i ich znaczenie w produkcji roślinnej.
  20. Nawozy organiczne i ich znaczenie w zmianowaniu.
  21. Zasady nawożenia głównych roślin rolniczych.
  22. Znaczenie mieszanek roślin zbożowych w żywieniu zwierząt.
  23. Zasady układania dawek pokarmowych dla różnych gatunków zwierząt.
  24. Metody walki z chwastami.
  25. Metody walki z chorobami.
  26. Metody walki ze szkodnikami.
  27. Znaczenie „integrowanej ochrony roślin”.
  28. Znaczenie chemicznych środków ochrony roślin w produkcji roślinnej.
  29. Rodzaje chemicznych środków ochrony roślin.
  30. Wymień maszyny i narzędzia do uprawy roli.
  31. Techniki opryskiwania środkami ochrony roślin.
  32. Kombajn zbożowy i możliwości jego regulacji.
  33. Definicja doradztwa technologicznego.
  34. Wyjaśnij interdyscyplinarny charakter doradztwa.
  35. Wymień cele i zadania doradztwa technologicznego w rolnictwie.
  36. Wymień metody pracy oświatowej w doradztwie. Scharakteryzuj jedną z nich.
  37. Opłacalność uprawy zbóż w Polsce.
  38. Porównanie opłacalności uprawy ziemniaka jadalnego i skrobiowego.
  39. Wskaźniki opłacalności w produkcji roślinnej.
  40. Zmiany w funkcjonowaniu gospodarstw rolniczych po wprowadzeniu Wspólnej Polityki Rolnej (WPR).
  41. Znaczenie użytków zielonych w gospodarce paszowej.
  42. Zasady przygotowania mieszanek traw na użytki zielone.
  43. Rekreacyjne wykorzystanie traw.
  44. Zagospodarowanie użytków zielonych i terenów zdegradowanych.
  45. Użytkowanie mięsne drobiu – cechy charakterystyczne brojlera kurzego.
  46. Użytkowanie mięsne i mleczne bydła.
  47. Rasy i typy użytkowe bydła.
  48. Rasy i typy użytkowe świń.
  49. Warunki inkubacji jaj kurzych.
  50. Znaczenie postępu biologicznego w produkcji roślinnej.
  51. Czym się charakteryzuje rolnictwo chroniące bioróżnorodność i rolnictwo wielofunkcyjne?
  52. Czym jest spowodowane zainteresowanie nowymi roślinami uprawnymi?
  53. Kontrola i certyfikacja produkcji ekologicznej.
  54. Czym się wyróżnia żywność funkcjonalna?.