- Znaczenie gospodarcze zbóż.
- Wykorzystanie roślin okopowych.
- Znaczenie roślin motylkowatych w płodozmianie.
- Zabiegi pielęgnacyjne na plantacji ziemniaka.
- Omów warunki zbioru buraka cukrowego i pastewnego.
- Wymagania glebowe zbóż.
- Wymagania klimatyczne zbóż jarych.
- Wykorzystanie roślin zbożowych w gospodarce paszowej.
- Przedstaw parametry siewu buraka cukrowego.
- Wartość odżywcza bulw ziemniaka.
- Znaczenie płodozmianu w produkcji roślinnej.
- Jesienne zabiegi uprawowe pod zboża jare.
- Rola orki przedzimowej w uprawie roślin okopowych.
- Systemy rolnictwa.
- Chwasty i ich szkodliwość dla rośliny uprawnej.
- Wymień czynniki agrotechniczne decydujące o plonowaniu ziemniaka.
- Kompleksy przydatności rolniczej – znaczenie.
- Zasobność, żyzność, urodzajność gleby.
- Nawozy mineralne i ich znaczenie w produkcji roślinnej.
- Nawozy organiczne i ich znaczenie w zmianowaniu.
- Zasady nawożenia głównych roślin rolniczych.
- Znaczenie mieszanek roślin zbożowych w żywieniu zwierząt.
- Zasady układania dawek pokarmowych dla różnych gatunków zwierząt.
- Metody walki z chwastami.
- Metody walki z chorobami.
- Metody walki ze szkodnikami.
- Znaczenie „integrowanej ochrony roślin”.
- Znaczenie chemicznych środków ochrony roślin w produkcji roślinnej.
- Rodzaje chemicznych środków ochrony roślin.
- Wymień maszyny i narzędzia do uprawy roli.
- Techniki opryskiwania środkami ochrony roślin.
- Kombajn zbożowy i możliwości jego regulacji.
- Definicja doradztwa technologicznego.
- Wyjaśnij interdyscyplinarny charakter doradztwa.
- Wymień cele i zadania doradztwa technologicznego w rolnictwie.
- Wymień metody pracy oświatowej w doradztwie. Scharakteryzuj jedną z nich.
- Opłacalność uprawy zbóż w Polsce.
- Porównanie opłacalności uprawy ziemniaka jadalnego i skrobiowego.
- Wskaźniki opłacalności w produkcji roślinnej.
- Zmiany w funkcjonowaniu gospodarstw rolniczych po wprowadzeniu Wspólnej Polityki Rolnej (WPR).
- Znaczenie użytków zielonych w gospodarce paszowej.
- Zasady przygotowania mieszanek traw na użytki zielone.
- Rekreacyjne wykorzystanie traw.
- Zagospodarowanie użytków zielonych i terenów zdegradowanych.
- Użytkowanie mięsne drobiu – cechy charakterystyczne brojlera kurzego.
- Użytkowanie mięsne i mleczne bydła.
- Rasy i typy użytkowe bydła.
- Rasy i typy użytkowe świń.
- Warunki inkubacji jaj kurzych.
- Znaczenie postępu biologicznego w produkcji roślinnej.
- Czym się charakteryzuje rolnictwo chroniące bioróżnorodność i rolnictwo wielofunkcyjne?
- Czym jest spowodowane zainteresowanie nowymi roślinami uprawnymi?
- Kontrola i certyfikacja produkcji ekologicznej.
- Czym się wyróżnia żywność funkcjonalna?.